Training op maat, want niemand wordt als vlinder geboren.


Training om 'vlinder' te wordenDoor ontwikkelen heeft brandstof nodig; een mix van tijd, inspanning, reflectie, uitproberen… je kunt het rijtje wel aanvullen. En op een gegeven moment ben je klaar. Een mooie ‘butterfly’, vleugels, voelsprieten en zo’n praktische roltong. Klaar om de bloemenweide te verkennen en zorgeloos te fladderen met soortgenoten op een warme zomermiddag.

Wat te doen echter als jij minder ver komt dan de anderen? Of als jou tong nét niet lang genoeg is om het onderste uit de kelk te halen.

Hier gaan we de metafoor van de vlinder verlaten. De vlinder immers, is zoals hij is en veranderen kan hij niet. Een vlinder aanvaardt en ondergaat. Jij als mens echter kan van alles en nog wat ondernemen om (nog) beter te worden.

Hoe vind je nu wat jij nodig hebt, tussen het aanbod van al die mensen die jou graag willen helpen om een ‘efficiency slag’ te maken, of creatiever, flexibeler, daadkrachtiger te worden.

Tip voor een training op maat:

Vraag simpelweg het volgende: “Wat kan ik dan, wat ik nu niet kan?”

Deze vraag bestaat uit twee delen. In het eerste deel van de zin vraag je om het aanbod. Direct daarna is het aan jou om voor jezelf, of in afstemming met de aanbieder te kijken naar wat je eigenlijk al allemaal in huis hebt. Het kan namelijk best zo zijn dat hetgeen dat aangeboden wordt, mooi verpakt is in pakkende terminologie en tegelijkertijd precies is wat je eigenlijk al beheerst.  Dit afstemmen met de aanbieder van een training helpt jou ook weer om (nog) beter in beeld te krijgen wat je allemaal al kan, wat je kwaliteiten zijn en waar je (al) goed in bent.

Neem geen genoegen met ‘na de training ben je creatiever’ of ‘daadkrachtiger’. Vraag of de verandering beschreven kan worden in gedrag. Wat dóe je anders na de training? Als je dit helder hebt, dan wordt het goed mogelijk om het aanbod voor jezelf te af te wegen.

Succes!

Peter

EFT Weekend