Kun je genezen van TOS


Kun je genezen van TOS

TOS en alleen voelen

TOS hebben is best een uitdaging

TOS is een stoornis waarbij taal in de hersenen niet integraal wordt verwerkt. Het is een aangeboren neuroncognitieve ontwikkelingsstoornis. Waarbij het taalvermogen in de hersenen is verstoord. Tos is aangeboren en kinderen met TOS verwerken taal anders dan kinderen zonder TOS.

Het is interessant om te kijken naar de vraag of je kunt genezen van TOS. TOS is namelijk in principe een beperking. Met een beperking kun je eigenlijk alleen maar leren omgaan. Stel je bent je been kwijt, dan kun je op je kop gaan staan, maar het zal niet aangroeien. Enige wat nog rest is zo goed en zo kwaad als dat gaat leren omgaan met hoe het is om te leven zonder dat ene been. De vergelijking lijkt een beetje op hoe je ook naar TOS kan kijken. In het begin zul je met TOS veel moeite hebben met het verwerken en het produceren van taal. Echter de hersenen hebben een plastische eigenschap. Ze kunnen zich vormen en aanpassen. Dit betekent dat kinderen en mensen door hard te werken wel degelijk kunnen leren om (beter) om te gaan met TOS. Deze inspanning vraagt veel van de persoon zelf. De omgeving kan hier ook een actieve bijdrage in leveren. 

 

Belangrijk hierbij is om te weten dat het kan zijn dan veel van de symptomen van TOS minder kunnen worden. Dit zelfs in die mate dat mensen niet meteen zullen door hebben dat er sprake is/ was van TOS. Echter door de geschiedenis die iemand heeft met de ontwikkeling van niet alleen meer taal, maar juist ook met emoties, sociale vaardigheden en emotieregulatie, het wel zo kan zijn dat op deze vlakken nog een achterstand bestaat, blijft bestaan. Er is immers, door de TOS, in het verleden veel minder geoefend met het ontwikkelen van deze vaardigheden. Dit door het gebrek aan taalvermogen.