Wat kun je doen als je TOS hebt


Wat kun je doen als je TOS hebt?

Een hele mooie en krachtige vraag. Hier gaat het natuurlijk echt om. Handig als iemand samen met jou een keer rustig deze pagina doorleest. Wees gerust er zijn best veel dingen die je kan doen en die je waarschijnlijk al doet, als je TOS hebt. Allereerst is het heel goed als jij zelf helemaal precies weet wat TOS is. Dus dat je niet alleen weet dat jouw hersenen misschien anders werken dan die van je klasgenoten, maar ook dat je weet hoe jouw hersenen dan precies werken. Kortom je zult op onderzoek moeten gaan naar hoe jij in elkaar zit. We noemen dat ook wel op zoek gaan naar jouw gebruiksaanwijzing.

Stel je voor je hebt een elektronisch apparaat. Op een moment werkt het apparaat niet meer zoals voor heen. Op dat apparaat knippert op dat moment een oranje lampje. Hoe komt je er achter wat dat oranje knipperende lampje nu betekend? Of wat het lampje probeert duidelijk te maken? Precies, je pakt de gebruiksaanwijzing van het apparaat erbij! Hierin staat niet alleen precies uitgelegd wat maakt dat het lampje aan het knipperen is. Er staat ook nog eens precies uitgelegd wat je moet doen om te zorgen dat het lampje stopt met knipperen en hoe je er voor kunt zorgen dat het apparaat weer werkt J

Een tip over wat kun je doen als je TOS hebt:

Je zult soms merken dat als iemand iets tegen jou zegt, je misschien niet altijd meteen even snel de woorden kunt vinden. Als je het leuk vindt dan kun je de mensen om je heen bijvoorbeeld een keer het volgende uitleggen.

Wat kun je doen als je TOS hebt

Wat kun je doen als je TOS hebt en je het gevoel hebt dat je gedachten soms in de file staan?

Klik maar eens op deze afbeelding van een autoweg (deze opent in een andere pagina) Wat je hier ziet is en simulatie van een autoweg. Het is een bijzondere weg, want het is alleen maar een rondje. Wat je echter na een tijdje zult merken is dat er een file ontstaat. Dat is wel bijzonder. Eerst was er geen file en na een tijdje wel. En die lost ook niet meer op. Dit komt omdat er teveel auto’s op de weg zijn. Een auto remt een beetje, de auto daar achter ook en zo staat het opeens stil. De file kun je weer oplossen door het aantal auto’s te verminderen dat op de weg rijdt. Dat kun je doen met de regelknoppen aan de zijkant. Je zult dan zien dat de file met minder auto’s op de weg weer bijtrekt.  

Herken je dat misschien ook bij jezelf. Dat er teveel vragen worden gesteld, of je bent met net teveel dingen tegelijkertijd bezig… en dan opeen staat er een ‘file’ in je hoofd. Een file van gedachten en vragen. Een voor een ben jij heeel hard bezig om de vragen te beantwoorden, maar het gaat niet snel genoeg, iedereen blijft maar dingen van je vragen, veel sneller dan jij ze kan beantwoorden. Dan zou het fijn zijn als jij ook een regelknop zou hebben. Gewoon een knop die je in kunt drukken en de vragen stoppen en even hoef je helemaal niets meer… heerlijk. Gewoon een paar autootjes die op de weg rijden en niks geen file meer.

Die knop die heb jij ook, al is het lastig om deze zo te gebruiken dat anderen er niet van schrikken. Het is jouw uitdaging om net voordat de file ontstaat aan te geven aan de mensen om je heen dat je ‘vol’ zit en dat er risico is op ‘file vorming’. Die momenten zijn (ook voor mensen zonder TOS hoor!) lastig te herkennen. Als je oefent dan zul je er wel steeds beter in worden gelukkig. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen:  “Ik wil even pauze”, of “ik zit vol”, of “ik denk er even over na, ik kom er later op terug.” 

Iets anders dat je goed kan helpen als je TOS hebt is het oefenen met emoties. Dus het herkennen ervan in jouw dagelijkse leven. Dit kan goed helpen om de snelweg op dit gebied wat breder te maken. Ook kan het je helpen met jouw Emotie Regulatie. Daarmee wordt bedoeld dat je wat gemakkelijker om kan gaan met de emoties die je soms voelt. We hebben daar een mooi spel voor gemaakt. Je kunt het bekijken door te klikken op de link. 

Nog een spel dat jouw goed kan helpen werkt met afbeeldingen van dieren. Je leert om jezelf en jouw omgeving te ‘vertalen’ in dieren. Het zorgt ervoor dat je op een heel andere (en vooral leuke!) manier kijkt naar hoe het met je gaat en waar je aan wilt werken.