Op welke leeftijd kun je de diagnose TOS stellen
TOS is een neurologische stoornis die er voor zorgt dat de taalontwikkeling anders verloopt dan bij kinderen zonder TOS. Afwijkingen zullen dan ook meestal worden opgemerkt in het (niet zoals verwacht) op gang komen van taalvaardigheden. Natuurlijk is het zo dat kinderen al ver voordat zij zelf praten al met taal bezig zijn. Dit noemen we ook wel passieve taalontwikkeling. Kinderen zullen zo rond 3 maanden al geluiden maken en misschien bewust ‘brabbelen’ om contact te maken.
Het is logisch en normaal om de ontwikkeling van jouw kind te vergelijken met de ontwikkeling van de andere kinderen in jouw omgeving. Ouders zijn blij als hun kind weer iets laat zien dat een volgende fase van ontwikkeling aanduid. “Loopt die van jou al los?”, of “Kan die van jou al fietsen?”. Om je wat gerust te stellen is het goed om te benoemen is dat kinderen net als popcorn zijn. Ze zien er allemaal ongeveer gelijk uit, toch ‘ploppen’ ze niet allemaal tegelijk. Kinderen vergelijken is dan ook lastig. Jouw kind kan gewoon veel sneller, of veel later zijn dan de anderen. Toch is het ook wel fijn om te weten of je TOS uit kunt sluiten. Op welke leeftijd kun je de diagnose TOS stellen?
Kinderen zonder TOS beginnen zo rond 12 maanden woordjes als ‘die’ te zeggen, ondersteund door gebaren. Op 18 maanden komen er twee woorden zinnen. Wanneer je kindje ongeveer 3 jaar is dan kun je er kleine gesprekjes mee voeren. Wijkt het (taal) gedrag van jouw kindje erg af dan is het goed om contact op te nemen met bijvoorbeeld het consultatie bureau om je vragen eens voor te leggen. Zij kunnen met je mee kijken en je adviseren.
Er wordt naast het kijken naar taal ook gekeken naar andere zaken om een TOS vast te stellen. Er wordt gekeken naar intelligentie (non verbaal) en ook naar het gehoor. Dit om uit te sluiten dat de taalproblemen van het kind niet worden veroorzaakt door een minder hoge intelligentie of gehoorproblemen.