Is TOS een beperking


Is TOS een beperking

We maken voor het beantwoorden van de vraag ‘Is TOS een beperking’ even een uitstapje om de definitie van een beperking duidelijker te maken. De definities komen uit de oplossingsgerichte hulpverlening.

Bij een probleem is er een oplossing denkbaar. Een probleem is iets waarvoor verandering mogelijk is en waarvoor een oplossing gevonden kan worden, zoals financiële problemen die kunnen worden aangepakt door actie te ondernemen.

Bij een beperking is er geen oplossing denkbaar. Je kunt er eigenlijk alleen maar leren om mee om te gaan. Een beperking is iets wat niet kan worden veranderd en waarvoor geen oplossing bestaat, zoals bijvoorbeeld het verlies van een lichaamsdeel na een ongeval.

Bij twijfel tussen beide is het handig om het te zien als beperking.

Een oefening

Stel een vriendin van jou vertelt je het volgende verhaal: “Ik vergeet steeds dingen en ik wil er graag aan werken hoe ik dingen toch beter kan gaan onthouden. Ik ben ook nogal onhandig en wil er graag aan werken om minder onhandig te worden. Dit omdat het steeds reden geeft tot ruzie thuis. Ik had zo bijvoorbeeld de sleutels in de auto laten liggen en dan wordt mijn man zo boos. We kunnen dan echt lange discussies hebben en daarom wil ik graag minder klunzig worden. Mij overkomt altijd wel wat en ik kan mij zo voorstellen dat hij daar gek van wordt. Ik vergeet steeds dingen en ik wil er graag aan werken hoe ik dingen toch beter kan gaan onthouden.”

Je ziet dat probleem en beperking hier door elkaar lopen. Laten we er even een paar bekijken:

Ze vergeet steeds dingen. Dit is een probleem, aangezien ze strategieën kan toepassen om dingen beter te onthouden. Echter als ze hersenletsel heeft opgelopen dan kan het ook zijn dat ze dingen vergeet omdat het neurologisch gezien niet mogelijk is om nieuwe informatie op te slaan. Dan is het een beperking.

Ze is onhandig. Dit is een probleem. Ze zou kunnen leren om zich beter te kunnen concentreren. Als zij hypermobiel is of ADHD heeft dan is er hier weer sprake van een beperking.     

Is TOS een beperking?

Je ziet dat het antwoord ja is als je naar de definities kijkt. Echter het is goed mogelijk om hiermee om te leren gaan, te oefenen met emotie regulatie en sociale vaardigheden met behulp van extra ondersteuning, tools en hulpverlening. Het is zelfs mogelijk om zo taalvaardig te worden dat als iemand zich op latere leeftijd zou laten testen er geen diagnose TOS meer gesteld wordt. En dan zou het dus weer een probleem zijn.