Kenmerken van TOS


Kenmerken van TOS, inleiding

Zoals gezegd is TOS een neurologische aandoening. Dit betekend dat je er mee wordt geboren. De hersenen van een kind met TOS zijn structureel anders dan van kinderen zonder TOS. Taal informatie wordt anders verwerkt. Deze andere manier van verwerken van informatie geeft ook een aantal kenmerken waaraan je TOS kunt herkennen.

 

Allereerst een uitstapje! Het is goed om te weten hoe de verbindingen in de hersenen tot stand komen en hoe sommige verbindingen in de hersenen steeds steviger worden en hoe sommige verbindingen in de hersenen simpelweg verdwijnen. Dit zal je helpen met het verdere begrip over TOS en ook over welk effect leren heeft, op emotioneel, sociaal, of school niveau. 

Deze clip is ook te kijken met je kinderen en geeft duidelijke uitleg. We hebben deze afgeknipt tot minuut 2.23. Zoals je kunt zien worden verbindingen steeds sterker, naarmate er meer herhaald wordt. Hoe meer een verbinding aandacht krijgt, hoe steviger de verbinding en ook hoe minder moeite om iets te herinneren of te doen. 

Een eenvoudige oefening om (in gedachten) te doen is als volgt:

1)      Leg je sleutels ergens neer in huis. Na een uur pak je ze weer.

2)      Leg je sleutels ergens neer in huis. Benoem hardop waar je ze legt, bijvoorbeeld op de kast en benoem ook de kleur van de kast en het materiaal van de kast, voel ook even aan de kast van wat voor een materiaal deze is gemaakt.

Natuurlijk is een uur maar kort. Je kunt je echter goed voorstellen dat je de sleutels beter kunt terug vinden als je ze weglegt op manier 2. Je maakt simpelweg meer verbindingen aan in je hersenen, waardoor je op een later moment eenvoudiger de sleutels terug zult kunnen vinden.  

Kenmerken van TOS

De specifieke kenmerken verschillen namelijk per leeftijdsgebied. Symptomen (de wat je aan de buitenkant kunt zien) verschillen van elkaar als je het hebt over TOS bij kleine kinderen, TOS bij pubers of TOS bij volwassenen. Symptomen doen zich daar voor waar iemand met TOS moeite mee heeft. Aangezien je over het algemeen kunt stellen dat de taal in het brein minder goed verwerkt wordt, zullen hier ook zich de problemen/ symptomen voordoen. Dit lijkt een in kopper (en dat is het ook) echter dit is om aan te geven dat symptomen een logisch gevolg zijn van de problemen met taalverwerking. Als je dit duidelijk hebt voor jezelf dan kun je met gezond verstand zeker een heel aantal van de symptomen van TOS voorspellen/ zelf bedenken.

Taalproblemen betreffen het ontvangen en ook het produceren van taal. Dus de manier waarop taal in je hersenen komt, wat je hersenen met de taal doen en hoe de taal weer tot spraak zal vormen.
– Kinderen met Tos hebben door de problemen met taalverwerking grote moeite om meerdere opdrachten tegelijkertijd uit te voeren.

– Kinderen met TOS hebben problemen met executieve functies. Door deze functies kun je doelgericht (en zonder omwegen) iets toen of uitvoeren. Bijvoorbeeld pannenkoeken bakken, of iets gaan halen in de winkel. 

– Daarnaast hebben kinderen met TOS een beperkte theorie of mind. Dit houdt in dat het lastig is om zich voor te stellen dat andere mensen, andere gedachten en een ander perspectief hebben dan zijzelf. 

– Het vinden van woorden is voor kinderen met TOS ook lastig en een uitdaging. Dit wordt ook wel woordvindingsproblemen of dysfasie genoemd. 

Per leeftijd zijn de problemen waar kinderen mee te maken hebben weer anders en zullen kenmerken zich weer anders uiten. we maken hier een onderscheid in drie leeftijdsgroepen.; kleine kinderen, pubers en TOS bij volwassenen. 

Een fijne tip voor als je kind uit school komt. 

Kinderen hebben op school altijd erg hun best gedaan. Er zijn veel indrukken die ze moeten verwerken. Veel van deze indrukken staan zelfs nog in de file om verwerkt te worden. Het is dan het fijnste thuis komen als je niet meteen hoeft te praten. Even een momentje nemen samen met je kind, zonder woorden. Natuurlijk wil je meten weten hoe het was op school, echter dat moet gewoon even wachten. 

Je kunt met je kind afspreken, als jij er aan toe bent, dan hoor ik graag over hoe je dag wat. En ondertussen geniet je gewoon even van het samen zijn, met en kopje thee en wat lekkers bijvoorbeeld. 

Kopje TOS thee