Nieuwsgierig zijn werkt!


In de kracht van nieuwsgierig zijn zitten alle elementen verborgen om een verschil van mening op een positieve manier aan te gaan. Het daadwerkelijk uitvoeren echter is best lastig. Vaak heb je helemaal geen zin om nieuwsgierig te zijn naar de ander. Het zou veel gemakkelijker zijn als de ander gewoon even luistert en niet zo vervelend of koppig doet!Nieuwsgierig

Om nieuwsgierigheid in te zetten heb moet je twee aannames doen. De eerste aanname is dat je er vanuit gaat dat de ander een goede reden heeft om te zeggen wat hij zegt, of om te doen wat hij doet. De tweede aanname is dat jij (zeer waarschijnlijk) niet op de hoogte bent van deze beweegreden, zelfs al denk je dat je het wel bent. In een gesprek met de ander staat het je dus te doen om deze twee aannames verder uit te rollen en te onderzoeken.

Praktische zinnen die je zou kunnen zeggen zijn bijvoorbeeld: “Je hebt vast een goede reden om zo te denken, daar ben ik van overtuigd, aangezien je altijd goed nadenkt weet ik. Zou je mij deze reden (nog een keer) kunnen uitleggen, totdat ik het écht begrijp?” of “Wat maakt dat je dat zegt? Wat weet jij of wat zie jij, waarvan ik niet op de hoogte ben? Helpt mij alsjeblieft even om je te begrijpen.” Let wel op natuurlijk dat je alles wat je zegt ook wel echt meent. Zodra je sceptisch bent, ben je niet nieuwsgierig meer! Nieuwsgierig zijn is best lastig, dat merk je wel als je door de voorbeeldzinnen leest. Je moet er zeker wel je best voor doen om dit gemeend te zeggen.

Effect op de ander is dat deze een moment van aandacht van jou krijgt om helder de meerwaarde van zijn visie neer te zetten. Dit zou zo best eens iets kunnen zijn waar jij nog helemaal niet aan gedacht hebt! Op deze manier geef je ruimte aan de discussie en creëer je rust bij jezelf en bij de ander. Wees er op voorbereid dat je ook nadat de ander heeft vertelt hoe hij het ziet, je het nog niet zult snappen. Als jij je nog niet kunt verplaatsen in zijn visie, geef dit dan gewoon aan: “Ik heb het nog niet helemaal helder, sorry. Wat ik snap is… wat ik nog niet duidelijk heb is…” Moedig de ander aan om zijn visie zo helder op tafel te zetten dat jij je hier helemaal in zou kunnen verplaatsen.

Kijk eens in overleggen of vergaderingen waarin collega’s soms heel bijzondere dingen roepen of je nieuwsgierig kunt zijn. Wat maakt dat ze dit zeggen en ze deze mening kunnen hebben? Je zorgt dan ook weer voor jezelf en de ander door je (opnieuw) betrokken op te stellen.

Succes!

Peter

EFT Weekend