“Er is alleen weerstand als het door je strot wordt geduwd.” 3 Tips.


Weerstand TrainingWeerstand als deelnemer. Er zijn immers twee manieren om een training of workshop te volgen. De eerste optie is dat je jezelf er voor opgeeft omdat het je interesse heeft. Je weet wat je krijgt, leeft er naar toe en ook als het tegenvalt, tja je hebt er zelf voor gekozen. De tweede manier is dat er een training of workshop intern verplicht wordt gesteld binnen de instelling waar je werkzaam bent. Hier lopen al direct een aantal zaken mis. Je mist de regie om zelf te bepalen wat je nodig hebt. Je hebt geen zeggenschap over de inhoud en de kans is 100% dat het dagdeel dat je je agenda schoon moet vegen voor de training, net samen valt met die ene vergadering of ontmoeting waar je zeker wél iets aan gehad zou hebben. Tel daar nog bij op die ene collega die vlak van te voren aankondigt dat hij toch niet heen hoeft en de kans is groot dat je niet met een heel open houding verschijnt.

Lukt het je dan ook nog, om naast creatief tekenen in de cursusmap, rendement uit zo’n middag te halen?

3 Tips:

  1. Stel aan het begin voor om het eindeloze voorstelrondje over te slaan en deze tijd te gebruiken om even bij ‘hoe zit je hier’ stil te staan.
  2. Geef direct ook aan hoe je er zit. Vertel ook wat je nodig hebt om meer betrokken te raken; vertel over je eigen behoeften in relatie tot de workshop
  3. Breng iets relevants in van je werk, liefst iets waar je op dat moment  mee zit en vraag om toepassing van de theorie op jouw inbreng.

Als je een goede trainer hebt, dan pakt deze jouw input dankbaar op. Ook deze is bezig met aftasten en contact maken met de deelnemers. Liever alles direct op tafel dan later een vage opmerking ‘sloot niet echt aan’ op het evaluatie formulier.

Succes!

Peter

EFT Weekend