Liever samen


ratatouilleVoor de nieuwe attractie in Disneyland. Er staat een lange rij. Tenminste… dat lijkt zo. Voor de ‘single riders’ is de wachttijd 5 minuten. Voor de mensen die samen in de attractie willen gaan staat het bordje op 75 minuten. Deze rij loopt door tot over de grens van het themagebied. Mensen die aankomen lopen eerst de rij voorbij, je ziet ze denken. Zo lang kan het toch niet zijn? De rij voor als je alleen gaat, is eigenlijk niet zichtbaar. Je kunt bijna gelijk instappen.

Wat maakt dat ik met mijn gezin toch ook in de ‘familie rij’ ga staan. Het belang om het echt helemaal samen te beleven is groter dan de wachttijd van meer dan een uur. Leuk om in tijd uitgedrukt te zien, hoeveel we hieraan hechten.

Onlangs wilden 2 collega’s een training volgen. Echter ze konden niet beiden tegelijk vervanging krijgen. Dit resulteerde in dat de een de training in april zou gaan volgen en de ander de training van mei. Uiteindelijk heeft het hele team op zijn kop gestaan, om zo toch voor elkaar te krijgen dat ze samen konden gaan. Het enige argument hiervoor was ‘dan kunnen we samen’. Iedereen zag hier de meerwaarde van in en had hier zijn eigen invulling bij.

Samen een proces doormaken is bijzonder. Het is meer dan leuk om samen te gaan. We hebben elkaar nodig. Weten dat de ander er is, om je op te vangen. Er kunnen zijn voor de ander. Vertrouwen op en in elkaar. Geen wonder dat de escape rooms het zo goed doen op het moment. Je kunt samen laten zien wat je waard bent. In het geval van een training ontwikkel je samen verder op wat je al hebt. Samen is ook de dag en het geleerde gemakkelijker terug te halen dan alleen. Achteraf is informatie ook bruikbaarder. Het is veel aannemelijker in een groepsproces om te zeggen: “weten jullie nog in de training? Zullen we dat proberen?” Dan om te zeggen: “ik heb een keer een training gehad, daar zat wel iets in dat we kunnen gebruiken.”

Dat maakt het zo leuk als mensen los van elkaar een training gaan volgen. Eerste vereiste is een ‘samen’ gevoel maken. Weten dat de ander er is voor je en dat je het met elkaar gaat doen… helpt.

Succes

Peter

Idee voor volgende maand? Laat het weten hieronder