Psychologie: Trauma


Hoi, welkom op deze saaie, maar informatieve pagina over trauma. Je vindt hier een aantal verhalen van mensen die bij mij HDT hebben gedaan. Ik vertel (heel kort) hoe ik werk met . Neem rustig even de tijd om te kijken of ik misschien ook wat voor jou iets kan betekenen. 

Het is mogelijk om je aan te melden voor trauma behandeling. Ik maak hierbij gebruik van  HDT. Dit staat voor “Home Desensitization Therapy”. 

Ik maak gebruik van audio en/of licht. Het is van belang dat jij je zo veilig mogelijk voelt. Ik vraag daarom ook altijd wie je graag zou willen dat bij de sessie aanwezig is. Daarnaast doe ik de sessies het liefste thuis, in een eigen veilige en vertrouwde omgeving. 

“Ik kan mij goed voorstellen dat je nog vragen hebt. Natuurlijk mag je deze vragen aan mij stellen. Het zou echter mijn suggestie zijn om allereerst eens te vragen in je omgeving of mensen ervaringen hebben met trauma behandeling en wat hun ervaringen zijn.”

Peter.

Hieronder een aantal ervaringen van mensen die al eerder contact hebben gehad bij mij. Zij waren zo vriendelijk om hun verhaal te delen, zodat jij het nu kunt lezen. 

“Mijn zoon werd gepest op de lagere school door leerlingen en een juf een aantal jaar. Hij had daar een trauma van en schakelde we hulp in. Na een trauma traject wat goed ging maar er toch nog wat trauma aanwezig was gingen we langs bij Peter. 

Het was voor ons de eerste keer maar heel fascinerend. Mijn zoon moest de lichtjes volgen en en ik zat er tegen over. Het werd trouwens in eigen huis gedaan , echt fijn is dat. Tijdens dat hij de lichtjes moest volgen zag ik emoties los komen bij me zoon. Dat was super goed.  We hebben het maar 1x nodig gehad. En mijn zoon kan er nu veel beter mee omgaan met zijn trauma en zit niet meer steeds te huilen als we er over praten.”

“Dit is het verhaal van Marlies. Ik ben 15 jaar werkzaam geweest op een basisschool als leerkracht. Ik heb het heel lang heel erg naar mijn zin gehad. Het ging met mijn gezondheid niet zo goed en merkte dat ik door het bestuur en collega’s een beetje werd weg gepest/gewerkt. Dit zorgde voor onzekerheid en verdriet. Ik was al een tijd niet meer werkzaam, maar elke keer als ik eraan dacht of ik sprak een oud collega dan was ik er een week mee bezig en werd ik weer heel boos. 

Toen kwam ik in contact met Peter Janssen. Ik kreeg een sessie. Dit was best wel heel heftig maar bijzonder. Het effect was bij mij dat ik mijn boosheid en mijn onzekerheid een plekje heb kunnen geven. Ik kan nu terug kijken op de situatie op die basisschool zonder boosheid en verdriet en zie meer de leuke dingen die ik heb meegemaakt. Ik ben zo blij dat dit zo goed heeft geholpen bij mij. “

“Wij waren op reis in Zuid Afrika met het gezin (3 kinderen basisschoolleeftijden) in de tijd dat Omnicron oplaaide. Wij kregen het zelf, gingen aldaar in quarantaine en zijn na de bekende griepklachten, toen we klachtenvrij waren, onze terugreis naar Nederland gaan regelen. Dit wat lastig omdat sommigen van ons gezelschap van 5 positief bleven testen en we liepen tegen veel onzekerheden aan. Al met al was, ondanks onze goede gezondheid, de pandemie zo’n grote belemmering op onze plannen dat het veel stress heeft opgeleverd bij onze 11 jarige dochter die vast kwam te zitten in angsten. Angst voor overgeven, angst voor een paniekaanval in het vliegtuig, angst om vast te komen zitten in een ziekenhuis, noem het maar op. 

Gelukkig kenden we Peter al omdat zijn partner eerder onze therapeut was en was het lijntje makkelijk gelegd waardoor we, zodra we thuiskwamen, meteen konden beginnen. Het contact met Peter was laagdrempelig en hij zorgde dat boven alles onze dochter zoveel mogelijk op haar gemak was. Zij koos ervoor om af te spreken bij ons thuis en met mij, mama, erbij. Ze vond het spannend en had geen idee wat haar te wachten stond maar werd al snel gerust toen ze de uitleg hoorde en de koptelefoon en laptop zag, dat ging haar wel lukken. De angst dat het niet zou helpen was groot want ze was inmiddels totaal stil komen te staan in haar leven door de alles overheersende angsten waar ze vanaf wilde. Met de koptelefoon op werd haar gevraagd naar haar gevoelens en situaties waarin dit gevoel sterk was/is en liet hij haar daarover uitweiden. Al met al duurde de sessies ongeveer 45 minuten. Haar motivatie was groot en Peter kwam na een week voor de tweede sessie weer aan huis. Maar eenmaal tegenover haar moest hij te hard aan haar trekken en maakte hij feitelijk helder, zonder negatieve inslag, dat hij er voor haar was en niet andersom. Dit was moeilijk om te aanschouwen, ze liet hem namelijk zonder te reageren opstappen, maar was zonder twijfel de enige manier om haar verantwoordelijk te maken voor haar eigen proces. Gelukkig rende ze hem snel achterna toen hij net op zijn fiets wilde wegrijden en hebben ze alsnog de sessie kunnen doen. Ze heeft het er zelf nog weleens over, dat het ongemakkelijk en indrukwekkend was maar dat ze ook blij is dat hij het deed. Na 3 keer was het scherpste randje er wel af vond zij zelf en had Peter nog wat andere tips en uitleg om tegen angsten aan te kijken. Ze had tools gekregen en Peter heeft haar op haar eigen verantwoordelijkheid gewezen dat het werk bij haar ligt om hier uit te komen en dat ze hulp kan vragen gaande weg. Ze weet dat ze altijd terug kan komen als ze die behoefte heeft!”

Ik ben bij Peter terecht gekomen via ons jeugd en gezin hulp. Mijn zoontje was op een nare manier uitgevallen op onderwijs. Er werd ons tijdens de kerstviering in de kerk, nadat net een terugstroom plan was opgesteld (voor de tweede keer) verteld dat het toch niet doorging want ‘niemand is er echt klaar voor he. Haha’. Mijn oudste zat nog op die basisschool en voor haar was het niet juist om te wisselen. Mijn gevoelens tegen de school en de directrice daarbij, waren negatief. Naast dat mijn zoontje al negatief en vervelend gedrag begin te vertonen als we maar in de richting van de school kwamen, voelde ik mijzelf ook niet sociaal of emotioneel veilig. Voor mijn oudste moest ik nog regelmatig op de school zijn en voor haar moest ik daar met neutrale gevoelens instaan. 

Ik heb een sessie bij Peter gehad. Terug naar dat nare moment in de kerk, details bespreken, met geluiden en bewegingen deze gevoelens verplaatsen in mijn hoofd. Intensief en vermoeiend. Zelfs een beetje zweeterig ;). Maar met resultaat; ik kon zonder zenuwachtig klam gevoel weer de school betreden. 

Peter nam alle tijd. Hij was rustig en bewoog mee met mijn tempo. Dat heb ik als zeer prettig ervaren. Ik heb goede gevoelens over de behandeling die ik gevolgd heb en ben super blij over de uitslag.

Wij zijn door een psychologische jeugdtrainingsbureau door verwezen naar Peter voor een behandeling voor onze zoon.
Bij onze zoon was geconstateerd dat hij in zichzelf kroop door een traumatische ervaring. Onze spontane zoon was bang om te praten en zich te uiten.
Na één behandeling voelt hij zich weer de oude.

Peter kwam bij ons thuis en straalde rust en vertrouwen uit. Peter heeft heel duidelijk uitgelegd wat er zou gaan gebeuren. De behandeling vond plaats ook in mijn bijzijn en ik zag mijn zoon vrijkomen van zijn angst. Peter had ook oog voor de nazorg, dat is heel fijn.