Ga er naar opzoek!


Ik kwam een tijd geleden alweer een spreekwoord tegen. “Van de lat lager leggen, gaat niemand hoger springen.” Voor mijzelf hen ik het kunnen vertalen als ik mijzelf niet uitdaag, dan stop ik met mijzelf te ontwikkelen. Een groot probleem met uitdagingen is dat er altijd een reële kans is op falen of mislukken. Dus ja… is de motivatie om zo nodig te groeien, groter dan de kosten die falen met zich mee brengt? Genoeg voor mij om een nachtje over te slapen.

Dan kom ik in dezelfde periode deze tegen. “If you always do what you’ve always done, you’ll always get what you’ve always got.” Om deze laatste spreuk wordt nogal gevochten op het internet. Dan weer wordt deze toegeschreven aan Einstein, dan weer aan Henry Ford en dan weer is het Tony Robbins die deze spreuk gezegd zou hebben. Voor mij opnieuw een aanmoediging. Wil ik dat ik zo blijf zoals ik ben? Ben ik tevreden zoals het nu gaat?

Ik heb een manier gevonden om hier mee om te gaan. Leuk is dat ik afgelopen week naar een voorstelling ben geweest met mijn gezin. Het was een voorstelling waar dans en technologie, in dit geval drones, samen kwamen in een bijzonder boeiende presentatie. De maker van de voorstelling had dezelfde manier gevonden om op een positieve manier om te gaan met uitdaging en mislukking. Tijdens de voorstelling ging er iets mis. Een drone kwam tegen een danser en stortte hulpeloos op het toneel. Tijdens het ombouwen dan het decor kwam hij voor het gordijn staan, vertelde over zijn bevlogenheid en ook over de risico’s die hij nam, tijdens een voorstelling. “Moet ik het niet laten zien omdat de kans bestaat dat het mis gaat. Moet ik het dan niet met jullie delen. Nee, meestal gaat het goed en soms niet.” Meer maakte hij er niet van, meer ook niet. mat

Uiteindelijk zijn er alleen resultaten. Er is na afloop alleen maar feedback. Het is aan mij om te kijken hoe ik dit constructief gebruik om een volgende keer het net anders te doen. Ook het delen met de groep mensen aan wie ik iets laat zien, werkt enorm. De zin “ik weet niet zeker of het lukt… laten we het proberen.”, zorgt al voor veel goodwill. Uiteindelijk denk ik dat iedereen wil dat ‘het’ lukt. Als mij nu in een opdracht gevraagd wordt “Hee, Peter, zou jij hier overheen kunnen springen”, dan is nu mijn antwoord: “Oh leuk! Dat  wil ik zeker proberen, zelf als weet ik nu niet zeker of het lukt. Hoe denk je dat ikde meest kans van slagen heb?” Opzoek gaan, samen met anderen, naar hoe hoog je kan komen. Dat is wel iets voor mij!

Succes,

Peter